De eerste kustbewoners

3700-3400 voor Christus, Nieuwe Steentijd

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERA    ypje thumb

De eerste kustbewoners

In 3700 voor Christus kwamen de eerste kustbewoners naar de duinen, op de plek waar nu de Haagse woonwijk Ypenburg staat. Zij verbouwden graan en hielden varkens en koeien, maar leefden ook nog van de jacht en visserij. Dit is de Nieuwe Steentijd, de mensen gebruikten aardewerk en vuurstenen gereedschap. Ze begroeven hun overledenen in grafvelden, en zo’n grafveld is bij de bouw van Ypenburg aangetroffen.

Van dit grafveld hebben 4 schedels een gezichtsreconstructie gekregen, Ypje, een oudere vrouw, een jong kind en een oudere man. De oudere man, Ypje en het kind zijn ook in brons uitgevoerd.

Links: Meer over deze mensen.

Opdrachtgevers: Opdrachtgever van de oudere vrouw, de man en het kind en de bronzen bustes is de afdeling Archeologie van de dienst Stadsbeheer van de gemeente Den Haag.Ypje is gemaakt in opdracht van Dienst Grondzaken, afd. V & H van Rijswijk.

Tentoonstelling: Gezichtsreconstructies: de vrouw, de man en het kind zijn te zien in de tentoonstelling ‘De eerste kustbewoners’. Deze gezichtsreconstructies zijn in hun omgeving met lichaam en prehistorische kleding te zien in het Museon, in de tentoonstelling ‘De eerste kustbewoners’. (lichamen: F. Schuller, kleding: M. de Mol)

Bronzen bustes: In Park Het Baken in Ypenburg is een gedeelte voor de archeologie ingericht. Naast een plattegrond van een archeologische boerderij en een zitbank, gemaakt van een 5000 jaar oude veeneik, zijn ook de 3 bronzen gezichtsreconstructies te zien.

brons-thumb

Pers