Trijntje, het oudste graf van Nederland

Periode: 5500 vChr, de Midden Steentijd, het Mesolithicum

Zo is ze gevonden (foto: PAB).

Zo is ze gevonden (foto: PAB).

02-trijntje-in-klei

Fotomanipulatie.

Fotomanipulatie.

Trijntje als op haar laatste rustplaats.

Trijntje als op haar laatste rustplaats.

Tijdelijk in de Kunsthal (foto: E. Wieringa).

Tijdelijk in de Kunsthal (foto: E. Wieringa).

Lichaam: Skullpting

Lichaam: Skullpting

Lichaam: Skullpting

Lichaam: Skullpting


Trijntje was een vrouw van 40-60 jaar. Ze werd 7500 jaar geleden begraven, waardoor haar graf het oudste graf in Nederland is. Ze leefde in de Midden Steentijd, en behoorde tot de jager-verzamelaars. Ze is gereconstrueerd met een bijbehorend lichaam, neergelegd in dezelfde positie als tijdens haar begraving. De naam Trijntje verwijst naar het feit dat ze werd gevonden bij de aanleg van de spoorlijn van de Betuweroute.

Toen deze reconstructie gemaakt werd (begin deze eeuw) was de wetenschap nog niet zo ver gevorderd dat oog-, haar- en huidskleur vastgesteld konden worden met oud DNA-onderzoek. Nu dit wel kan is gebleken dat het DNA van deze vrouw te slecht geconserveerd is om resultaten te krijgen.Maar er zijn steeds meer aanwijzingen uit omliggende landen dat de mensen uit de periode vóór en gelijktijdig met Trijntje een donkere huid, met donker haar en lichtgekleurde ogen hadden. De kans dat Trijntje ook donkergekleurd was is groot, vandaar de derde foto, een  nieuwe versie van Trijntje, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten.

Haar schedel is gescand in het Universitair Medisch Centrum Utrecht / Image Sciences Institute, waar dr. K.L. Vincken de digitale schedeldata verder heeft ver- en bewerkt.

Opdrachtgever: Projectgroep Archeologie Betuweroute.

Expositie: Trijntje is te zien in het museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam,  de plek waar ze ook opgegraven is.

Links: Meer over Trijntje

https://www.canonvannederland.nl/

Boek: De reconstructie van Trijntje.

Documentaire: De reconstructie van Trijntje

Press